Dramatik, avstånd & trygghet i relationen

Dramatik, avstånd & trygghet i relationen

Dramatik, avstånd & trygghet i relationen 150 150 Bättre Relationer

Tänkvärt citat om att lyssna — “När jag lyssnar på dig så skapar jag ett utrymme i mig som bara är ditt. I stället för att filtrera det genom mina värderingar så tar jag emot det du säger som det är. I stället för att lyssna på mina egna tankar om det du säger så lyssnar jag på dig.”
– Bengt Renander

Våra tankar som poddavsnitt — I vår podd (ca 12 min) reflekterar vi över läsarfrågan. Hur hittar man egentligen balansen mellan trygghet och spänning i en relation? Vi är varken parterapeuter eller psykologer men mycket intresserade av det här ämnet! Vi delar med oss av forskning vi läst och våra egna tankar. Lyssna på SpotifyApple Podcast eller Acast.

Läsarfråga om dramatik & trygghet — Hur gör man när man märker att man är beroende av ett visst mått dramatik och avstånd i relationen för att känna sig trygg?

Tankar från Anna & Mikael: Först av allt, vad bra att du uppmärksammar hur du fungerar i din relation idag! Att kunna se sig själv lite utifrån och bli medveten om sina egna mönster är ett viktigt första steg. Olika personer kan associera olika saker till kärlek. Det här kan t ex bero på uppväxten och hur kärlek uttrycktes i din familj när du var yngre. Kanske var det då vanligt med ett visst mått av dramatik i dina nära relationer? När du har dramatiska diskussioner och gräl med din partner är hen oftast mycket engagerad i stunden (även om det inte är på ett positivt sätt). Det här kan göra att du känner en typ av trygghet i relationen eftersom du tydligt märker att din partner “finns där”, är närvarande och interagerar med dig. Men dramatik och avstånd riskerar att slita på relationen och minska tryggheten. Sexologen och psykoterapeuten Malin Drevstam pratar om att individer i en relation kan röra sig mellan att vara otrygga, trygga eller utforskande. Hon menar att tryggheten behövs som en grund för utforskandet. När ni båda känner er trygga kan ni börja utforska och experimentera mer tillsammans. Både i sexlivet och i relationen i stort. Det kan skapa nyfikenhet, spänning och attraktion som grundas på trygghet istället för otrygghet.

TV-program vi tittar på —The Game Changers. Dokumentären handlar om fördelarna med växtbaserad mat. Inte så mycket om relationer, men ett spännande experiment visade på starkare erektion hos män som åt en växtbaserad måltid jämfört med kött. Så kanske ändå en liten boost för sexlivet? Se på Netflix eller andra platser.