Otrygg-ambivalent anknytning (vuxen):
För den som är otrygg ambivalent så tar relationen mycket tankekraft och de tenderar att oroa sig för sin partners förmåga att älska dem tillbaka. Är ofta mer känslostyrda än tankestyrda. Öppnar upp sig, blir personliga och vill ha mycket närhet tidigt i nya relationer. Blir lätt osäkra om de inte får tillräckligt med bekräftelse av sina partners.
De kan känna obehag när de är ensamma, de upplever ofta att de behöver ha närhet till andra för att kunna hantera sina känslor.
Vår bok om otrygg-ambivalent anknytning
Tryggare i kärlek är skriven speciellt för dig med otrygg-ambivalent anknytning. Den är skapad för att ge dig en enkel och konkret guide för att hantera din anknytning. Syftet med boken är att du ska få kunskapen och verktygen som behövs för att bygga blomstrande kärleksrelationer. Relationer där du känner dig trygg, bekräftad och älskad.
En otrygg-ambivalent anknytning orsakar ofta utmaningar i kärlek. Den goda nyheten är att det går att bryta gamla mönster och utveckla en tryggare anknytning. Med den här handboken får du verktygen för det!
Videointroduktion: Ambivalent anknytning
Så påverkar den ambivalenta anknytningen dig i romantiska relationer
Har du en otrygg-ambivalent anknytning känner du troligen igen dig i flera av av punkterna nedan. Anknytningsmönster brukar märkas av som mest när du blir förälskad och börjar dejta någon regelbundet. I den fasen kan du uppleva att du har som mest att förlora och hotbilden blir som tydligast.
Vanliga beteenden hos den ambivalenta
- Mer känslostyrd än tankestyrd
- Vill snabbt ha närhet och intimitet
- Osäker på om partnerns kärlek är äkta
- Bekräftelse och trygghet är väldigt viktigt
- Jobbiga tankar kan komma när partnern inte är där
- Kan bli svartsjuk och känna rädsla för att bli lämnad
- Kan växla mellan att vara “klängig” och avvisande
Vanliga utmaningar för dig med en ambivalent anknytning
Vi har gjort en egen sida med vanliga utmaningar för dig med ambivalent anknytning.
Varför får man en ambivalent anknytningsstil?
Läs mer om varför vi utvecklar olika stilar på översikt om anknytning under rubriken “Varför utvecklar vi olika anknytningsstilar?”.