Responsiv & spontan lust

Olika typer av sexlust

En utbredd norm är att sexuell lust ska komma spontant när vi t ex är med en person som vi tycker är attraktiv. Men vissa har istället en responsiv lust (kallas även inbjuden lust). Båda typerna av lust är helt normala och hälsosamma.

  • Responsiv lust innebär att lusten dyker upp som en respons på njutning. Den kommer oftast inte bara av sig själv utan behöver först aktiveras. Det kan göras tex genom att tänka på sexuella fantasier eller börja gosa med sin partner.

  • Spontan lust innebär att lusten dyker upp när du förväntar dig njutning. Den kan t ex uppkomma när du ser din partner och behöver ofta inte aktiveras av något speciellt. Du kan spontant bli sugen på sex, ibland när du är igång med någon helt annan aktivitet.  

Att ha responsiv sexlust är inte alls samma sak som att ha låg eller ingen lust! Tyvärr kan det ibland missuppfattas så. Om du vill veta mer om olika typer av lust så är vårt tips att läsa boken Come as you are av sex-utbildaren Emily Nagoski.

Visste du att…?

Att kunna prata om sex på ett bekvämt sätt med sin partner är starkt kopplat till tillfredsställelse. Inte bara tillfredsställelse med sexlivet utan med hela relationen. Både kvantiteten (hur mycket ni pratar) och kvaliteten (att ni är tydliga och specifika) spelar roll. Ett tips för att komma igång med mer sex-prat är att använda vår kortlek med 105 frågor om sex & intimitet.