Behåll gnistan i en lång relation

Så behåller ni sexlusten

Vad behövs för att behålla sexlusten i en lång relation? Det är den allra vanligaste frågan som sex-utbildaren och författaren Emily Nagoski brukar få. Baserat på befintlig forskning lyfter hon fram de här 2 viktiga faktorerna:

  1. Odla er vänskap och känslan av tillit i relationen
  2. Välj medvetet att prioritera tid till sex och intimitet 

Det viktiga är inte att ha sex väldigt ofta eller att ha häftigt eller avancerat sex för att behålla lusten på lång sikt. Däremot finns det ett samband mellan bibehållen lust och att kramas och gosa efter sex. En till faktor som påverkar sexlivet är hur ni hanterar jobbiga känslor som dyker upp i relationen. I en lång relation kommer ni med största sannolikhet ibland att bli sårade, besvikna eller missförstådda. Det ni kan göra då är att gång på gång ta hand om de jobbiga känslorna med hjälp av vänlighet och medkänsla. På det viset stärker ni bandet mellan er och låter inget stå i vägen för er sexlust. Hör mer i TED Talket How couples can sustain a strong sexual connection for a lifetime

Visste du att…?

Att kunna prata om sex på ett bekvämt sätt med sin partner är starkt kopplat till tillfredsställelse. Inte bara tillfredsställelse med sexlivet utan med hela relationen. Både kvantiteten (hur mycket ni pratar) och kvaliteten (att ni är tydliga och specifika) spelar roll. Ett tips för att komma igång med mer sex-prat är att använda vår kortlek med 105 frågor om sex & intimitet.