Behåll gnistan i relationen & Läsarfråga om oengagerad partner

Behåll gnistan i relationen & Läsarfråga om oengagerad partner

Behåll gnistan i relationen & Läsarfråga om oengagerad partner 150 150 Bättre Relationer

Poddavsnitt vi gillar — Hur behåller man gnistan i långa relationer? Intervju med sexinspiratören Marika Smith som ger många spännande tips för att hålla lusten vid liv. Marika intervjuas av Elin Ribjer som nyligen startat relationspodden “Så kan det gå”. I podden träffar hon olika kända profiler, experter och psykologer för att komma närmare svaret på vad som skapar meningsfulla och sunda relationer. Lyssna på Acast eller Apple Podcast.

Tips i vardagen — Vänta inte med sex tills allt annat är klart!
Många par prioriterar tid för intimitet och sex först när de blivit klara med alla andra sysslor i vardagen. Ofta har det då hunnit bli sent och energin är inte på topp. Marika Smith rekommenderar att vända på ordningen när du och din partner kommer hem från jobbet. Ät middag och berätta kort om hur era dagar varit. Gå sen direkt till sovrummet och prioritera närhet med varandra! Efter det kan ni göra allt annat, som att betala räkningar, dammsuga och se på film. Har ni småbarn hemma kan det här förstås vara krångligare. Kanske finns det ändå något ni kan prioritera lite annorlunda? T ex att städa en kväll mindre i månaden och ha barnvakt en kväll extra.

Läsarfråga — “Hur kan man göra för att stärka relationen, om ens partner inte går med på att använda olika tips och tekniker från t ex psykologer?” 
Bra men svår fråga! Om du väljer att stanna kvar i relationen så är ett första steg att helt och hållet acceptera din partner som hen är. Inklusive motviljan att använda tips och tekniker. Det är precis så som din partner är. Oavsett vad du själv skulle vilja. Verkligheten kan vara skoningslös och förändras inte trots att du själv önskar det. När du närmat dig full acceptans kan du börja fundera på vad du vill göra. Kanske kan du “tina upp” din partner genom att ta reda på hens kärleksspråk och visa din kärlek till hen. Kanske kan du ta ännu mindre steg än vad psykologen föreslagit, så att de knappt märks? Troligen finns det en förklaring till varför din partner inte vill jobba aktivt med att stärka relationen. Grundorsaken till det kan t ex vara rädsla. När du föreslår att ni ska använda tips från en psykolog kanske din partner tolkar det som att ni har allvarliga problem eller att relationen håller på att ta slut. Eller så känner din partner kanske osäkerhet kring om hen kommer att lyckas använda teknikerna på rätt sätt. Försök att få din partner att känna sig så trygg som möjligt i er relation och beskriv sen hur du tror att den teknik som du vill testa kan bidra positivt för er båda. Om du trots tålamod inte kommer någon vart så finns det två val: Acceptera att din partner är som hen är (för att inte lida i onödan), eller fundera på om separation är en bättre väg att gå.

Med värme,
Anna & Mikael