9 slutsatser från 1000+ vetenskapliga artiklar

9 slutsatser från 1000+ vetenskapliga artiklar

9 slutsatser från 1000+ vetenskapliga artiklar 150 150 Bättre Relationer

Här kommer några saker vi uppskattar eller tänker på.

Forskning — Vad utmärker långvariga och stabila kärleksrelationer? Det är vi själva mycket intresserade av! Den amerikanske professorn Brian Ogolsky och hans forskarteam har djupdykt i de senaste 50 årens forskning för att svara på frågan. De har gått igenom över 1000 publicerade vetenskapliga artiklar om relationer. Slutsatserna kan kokas ner till de här 9 punkterna (källa1 & källa2).

  1. Tänk på framtiden som en team. Planera saker ihop som ett par oftare än från ett individuellt perspektiv.
  2. Visa nyfikenhet i vardagen. Fortsätt vara nyfikna på varandra och visa tydligt att ni vill lyssna och veta mer.
  3. Uttryck tacksamhet. Fokusera på det i er relation som ni är tacksamma för. Uttryck tacksamheten för varandra med ord och handlingar. 
  4. Var generös. Var generösa och ge genom att göra vänliga och kärleksfulla handlingar för varandra. 
  5. Gräla utan att vara elak. Det behöver inte skada relationen att gräla men undvik det som kan uppfattas som ironi eller elakhet.
  6. Säg förlåt. Säg förlåt när det behövs och var öppna för att förlåta. 
  7. Ha en pågående kommunikation. Kommunicera i vardagen om stort och smått. Våga vara öppna och lyssna verkligen på varandra. 
  8. Våga utvärdera relationen. Prata med varandra om er egen relation och våga utvärdera vad som fungerar bra och inte. Uttryck hur ni mår och vad ni vill framåt.
  9. Gör roliga saker. Hitta på roliga saker ihop som skapar positiva minnen. Utforska nya områden som ökar antal samtalsämnen. 


Tips i vardagen — De här punkterna ger förstås ingen garanti för en lycklig relation. De kan ändå ge inspiration och möjlighet att uppmärksamma om något viktigt saknas i relationen. Kolla gärna igenom listan tillsammans med din partner. Utvärdera inom vilka av de här områdena ni är starka och om det finns något som ni vill stärka ännu mer.

Våra tankar som poddavsnitt — I poddavsnittet (11 min) delar vi (Anna & Mikael) med oss av våra tankar om de 9 punkterna. Lyssna på PodbeanSpotifyAcastApple Podcasts.

PS. Vi har en parkurs som ni kan göra i er egen takt hemifrån via datorn. Få pengarna tillbaka om ni inte är nöjda eller om du inte får med din partner! Läs mer om kursen här.