Fontänorgasm

Om fontänorgasm

Fontänorgasmen är egentligen ingen orgasm utan en kvinnlig utlösning (“kvinnlig uretral ejakulation” på forskarspråk). Utlösningen kan komma samtidigt som en orgasm eller vid ett annat tillfälle. Ofta är det inte så att den kvinnliga utlösningen “sprutar som en fontän” utan den kan istället rinna ut lite i taget. Namnet “fontänorgasm” kan därför lätt leda till missuppfattningar!

Hur får jag fontänorgasm/kvinnlig utlösning?
Det vanligaste sättet är genom att simulera G-punkten (CUV-komplexet), klitoris eller både och samtidigt. Låt upphetsningen få ta lång tid och testa olika typer av stimulans (t ex med en G-punktsstav). Det kan vara väldigt individuellt vad som fungerar och känns skönt.

Vad händer vid en fontänorgasm/kvinnlig utlösning?
Det blir en utlösning av vätska från kvinnans urinrör. Vätskan kommer från körtlar som har tömts i urinröret och den kan vara genomskinlig eller mjölkliknande. Vissa kvinnor upplever njutning vid utlösningen medan andra inte känner så mycket alls. För de flesta kvinnor är det skönare att få en orgasm än en utlösning. Det här är ett omdiskuterat område och det finns flera olika uppfattningar! Här är t ex tankar från sexolog Suzann Larsdotter.

Visste du att…?

Att kunna prata om sex på ett bekvämt sätt med sin partner är starkt kopplat till tillfredsställelse. Inte bara tillfredsställelse med sexlivet utan med hela relationen. Både kvantiteten (hur mycket ni pratar) och kvaliteten (att ni är tydliga och specifika) spelar roll. Ett tips för att komma igång med mer sex-prat är att använda vår kortlek med 105 frågor om sex & intimitet.